Μήνυμα: Ζητάμε συγνώμη για την αποχή από την ανανέωση της ιστοσελίδας μας, αλλά προσωπικοί και εργασιακοί λόγοι μας ανάγκασαν να απέχουμε ένα διάστημα. Είμαστε και πάλι κοντά σας!

Kithaironas Mountain

Συντεταγμένες: https://goo.gl/maps/AuXmbyBBf1c7pWhz6
Συντεταγμένες: https://goo.gl/maps/wH5ExNWZ7zghazrr8
Subscribe: https://www.youtube.com/user/alexisk30?sub_confirmation=1
Instagram: https://www.instagram.com/kondostathis/
Video editing with Corel Videostudio Ultimate
Music: M83-Oblivion -- all copyright belongs to their rightful owners

Πηγή: https://www.greek-crossroads.gr/%CE%BA%CE%B9%CE%B8%CE%B1%CE%B9%CF%81%CF%8E%CE%BD%CE%B1%CF%82/
Πηγή: https://www.naturagraeca.com/ws/122,184,87,1,1,%CE%9A%CE%B9%CE%B8%CE%B1%CE%B9%CF%81%CF%8E%CE%BD%CE%B1%CF%82
Πηγή: http://www.eoseleusinas.gr/el-gr/Document.aspx?ElementID=4e2857c0-26c5-4130-a82e-36f9f3ac77c9&Action=First
Πηγή: http://users.sch.gr/ppapachr/kitheronas2/kitheronas2.html
Πηγή: https://www.mountainsgreece.com/kithaironas/
Πηγή: https://www.dailymotion.com/video/x28c4qf
Πηγή: https://www.naftemporiki.gr/finance/story/871992/egkainiase-aioliko-parko-sti-boiotia-i-intrakat

Περιγραφή

Οι πυρκαγιές του 2009–2010 έκαψαν ένα μέρος του Κιθαιρώνα και το 2011 ακολούθησαν διανοίξεις δρόμων για την κατασκευή αιολικού πάρκου και την τοποθέτηση ανεμογεννητριών. Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των Δήμων Θήβας και Μάνδρας, όμως τα δασαρχεία της Θήβας και του Αιγάλεω, προχώρησαν σε αδειοδοτήσεις κι έτσι κόπηκαν έλατα και άλλα δέντρα για να προχωρήσουν οι εργασίες. Το φυσικό τοπίο της κορυφής του Κιθαιρώνα υποβαθμίζεται δραματικά και από τα τσιμεντένια υπολείμματα της πρώην στρατιωτικής εγκατάστασης. ‘Ήταν μονάδα της Πολεμικής Αεροπορίας, που στο παρελθόν χρησιμοποιούνταν από το ΝΑΤΟ και πέρασε στην ιδιοκτησία του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας το οποίο όμως δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα εδώ και δεκαετίες, για την αποκατάσταση του χώρου.
Για τον Κιθαιρώνα μονοπάτι πήρα…
Πάντως, τα μονοπάτια του Κιθαιρώνα είναι σε πολύ καλή κατάσταση με εξαιρετική σήμανση χάρη στον Ορειβατικό Σύλλογο Ελευσίνα που διοργανώνει πολύ συχνά πεζοπορικές εξορμήσεις και διαμονή στο καταφύγιο για να γνωρίσουν όλο και περισσότεροι το βουνό και τη φύση.
Πεζοπορική διαδρομή: Βίλια–καταφύγιο“Β.Τσακός”–κορυφή 1.358μ. (περίπου 5 ώρες με επιστροφή). Το μονοπάτι είναι αρκετά ευδιάκριτο, αλλά σε κάποια σημεία κόβεται από δασικούς δρόμους. Η ανάβαση αν και δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη απαιτεί κατάλληλα παπούτσια.
Βρείτε το δρόμο σας (σύμφωνα με τις οδηγίες του Ορειβατικού Συλλόγου Ελευσίνας): Το μονοπάτι ξεκινά στην τοποθεσία «Βρύση της Τσιάς». Ονομασία γνωστή στους ντόπιους για τον διαμορφωμένο χώρο αναψυχής με πέτρινη βρύση που βρίσκεται έξω από τα Βίλια (σχεδόν 1 χλμ) δεξιά στο δρόμο προς Πόρτο Γερμενό και Κιθαιρώνα. Υπάρχουν ορειβατικά σημάδια από σπρέι στην τσιμεντένια δεξαμενή. Το μονοπάτι σε σχεδόν 2 ώρες οδηγεί στο καταφύγιο. Η διαδρομή ξεκινά ανηφορική δίπλα από το ξερό ρέμα. Ακολουθούμε τους στύλους (μονοπάτι 22) που έχει τοποθετήσει ο ορειβατικός σύλλογος Ελευσίνας και φτάνουμε σε άλλη μία δεξαμενή. Από εδώ το μονοπάτι γίνεται δρόμος και είμαστε στα πρώτα έλατα. Σύντομα θα δούμε στα αριστερά μας ένα παλιό εγκαταλελειμμένο μαντρί. Αφήνουμε τον δρόμο και ανηφορίζουμε αριστερά σε μονοπάτι με χαμηλή βλάστηση.
Σήμανση μονοπατιού από τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Ελευσίνας
Προσέχουμε να μην χάσουμε τα σήματα και συνεχίζουμε μέχρι που συναντάμε ακόμη έναν δρόμο. Τον διασχίζουμε, περνάμε απέναντι και σε λίγα μέτρα ξανασυναντάμε άλλον έναν. Εδώ πάμε για λίγο δεξιά και βρίσκουμε το μονοπάτι στα αριστερά μας. Υπάρχουν σημάδια με σπρέι που μας καθοδηγούν. Μπαίνουμε στο μονοπάτι το οποίο είναι πλατύ και εμφανέστατο και το ακολουθούμε μέχρι που φτάνουμε σε διάσελο. Έπειτα συνεχίζουμε αριστερά σχεδόν στην ίδια κατεύθυνση με το προηγούμενο μονοπάτι. Από εδώ μπορούμε να δούμε τον Παρνασσό και την Δίρφυ. Κερδίζουμε ύψος φτάνοντας στο ορειβατικό καταφύγιο “Β. Τσακός” και στον ασφαλτοστρωμένο δρόμο που έρχεται από το χωριό. Από το καταφύγιο για να φτάσουμε στην κορυφή 1.358μ. ανεβαίνουμε την ανηφορική πλαγιά με τα έλατα που βρίσκεται απέναντι. Σύντομα τα δέντρα αραιώνουν η κλίση γίνεται πιο ήπια και βλέπουμε το τσιμεντένιο κολωνάκι. Για να επιστρέψουμε ακολουθούμε την ίδια διαδρομή.
Πληροφορίες ΕΟΣ Ελευσίνας. Καταφύγιο “Βαγγέλης Τσακός” τηλ: + 30 210 554 5430 – Καταφύγιο κορυφής τηλ: + 30 210 554 5430
TechNoCap