Μήνυμα: Ζητάμε συγνώμη για την αποχή από την ανανέωση της ιστοσελίδας μας, αλλά προσωπικοί και εργασιακοί λόγοι μας ανάγκασαν να απέχουμε ένα διάστημα. Είμαστε και πάλι κοντά σας!

ΚΑΣΤΡΟ ΠΟΡΤΩΝ, ΠΟΡΤΟΒΟΥΝΙ, ΑΧΑΪΑ (DRONE). CASTLE OF PORTES AERIAL VIEW, ACHAEA, GREECE.

Τα πλάνα ελήφθησαν πριν την επιβολή των μέτρων για τον κορωναϊό.
Το κάστρο Πορτών βρίσκεται στην νότια απόληξη του όρους Σκόλις (ή Σκόλλις) σε ύψωμα με υψόμετρο 610 m και σε απόσταση 500 m ΒΑ των Πορτών. Η ονομασία του υψώματος είναι «Πορταίικο βουνό» ή Πορτοβούνι. 5km βορειότερα βρισκόταν το κάστρο Σανταμέρι ή Παλαιολόγων. 150 μέτρα ΝΔ του κάστρου βρίσκεται η Νεραϊδόπετρα, ένα τεράστιο βάραθρο, σαν σπηλιά χωρίς οροφή στην πλαγιά του βουνού. Η πρώτη αναφορά στο κάστρο και τον οικισμό που υπήρχε εκεί έγινε το 1391. Ο οικισμός πρέπει να είχε 100 νοικοκυριά. Το κάστρο πέρασε στα χέρια των Ενετών και στη συνέχεια των Οθωμανών. Το 1700 ο οικισμός είχε μειωθεί σε 22 σπίτια και λίγο αργότερα πρέπει να εγκαταλείφθηκε.
Ο μεσαιωνικός οικισμός των Πορτών αποτελείται από ένα κάστρο στο ψηλότερο σημείο και τα σπίτια του οικισμού εκτός των τειχών. Το κάστρο είχε έναν ισχυρό ακρόπυργο, διαστάσεων 4x5 μέτρων, που στηριζόταν σε μια αψιδωτή βάση που περιείχε μια κινστέρνα, ήταν δηλαδή ήταν χτισμένος πάνω στη μοναδική υδατοδεξαμενή του οικισμού. Περιέργως δεν έχουν εντοπιστεί τα ερείπια κάποιας εκκλησίας μέσα στον οικισμό, παρότι σε δυο σπηλιές εκτός οικισμού εκεί κοντά έχουν βρεθεί βυζαντινές τοιχογραφίες και άλλα θρησκευτικά ευρήματα.
Λεπτομέρειες για την πρόσβαση στο κάστρο στον σύνδεσμο https://el.wikiloc.com/oreibasia-diadromes/portes-kastro-porton-neraidotrupa-portobouni-oros-skolis-kuklike-diadrome-47906009

Πηγή: Ιστότοπος Καστρολόγος Ελληνικά Κάστρα - Greek Castles https://www.kastra.eu/castlegr.php?kastro=portes

Portes consists of a castle with a tower at a high point and the houses outside the fortification. The ruins of c.100 houses extend to the NW of the citadel. The main tower measures 4x5 m and is built above a cistern which seems to be the only water tank of the settlement. A large rectangular enclosure is located between the citadel and the houses. The function of this structure is not clear. Strangley, there are no traces of a church inside the settlement, although there are two cave-chapels with frescoes nearby.

Για εγγραφή στο κανάλι μου κάνε κλικ εδώ : https://bit.ly/34cjWGj
Facebook : https://www.facebook.com/KostasGertzos
Wikiloc : https://el.wikiloc.com/wikiloc/user.do?id=1891385

Όποια ιστοσελίδα επιθυμεί, μπορεί να αναμεταδώσει οποιοδήποτε βίντεο, αυστηρά και ΜΟΝΟ μέσα από την ηλεκτρονική διεύθυνση του YouTube. (Κοινοποίηση)
Απαγορεύεται η αναμετάδοση για δημιουργία εσόδων.
Σε περίπτωση αναμετάδοσης από τηλεοπτικούς σταθμούς να είναι εμφανές το Logo του καναλιού. Απαγορεύεται η λήψη και χρησιμοποίηση αποσπασματικών πλάνων από το βίντεο.
Σε περίπτωση απόκρυψης του λογοτύπου γίνεται παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων.
TechNoCap