Μήνυμα: Ζητάμε συγνώμη για την αποχή από την ανανέωση της ιστοσελίδας μας, αλλά προσωπικοί και εργασιακοί λόγοι μας ανάγκασαν να απέχουμε ένα διάστημα. Είμαστε και πάλι κοντά σας!

Former Frequency Station/Radar on Penteli Mountain

Πηγή: http://www.iranon.gr/PENTELI/PENTELI4daddendum.htm#partd
Συντεταγμένες: https://www.google.com/maps/@38.080401,23.88328,355m/data=!3m1!1e3
Subscribe: https://www.youtube.com/user/alexisk30?sub_confirmation=1
Instagram : https://www.instagram.com/kondostathis/

Disclaimer : Το παραπάνω βίντεο είναι ψυχαγωγικού χαρακτήρα και μόνο. Επ' ουδενί και για κανένα λόγο δεν έχει ως σκοπό να θίξει το κύρος και την αξιοπιστία των ελληνικών ένοπλων δυνάμεων μας. Σκοπό έχει την κατά το δυνατόν ιστορική προσέγγιση σε εγκαταστάσεις οι οποίες έχουν πάψει επί πολλά έτη να λειτουργούν ως στρατιωτικές. Τα κείμενα που χρησιμοποιήθηκαν για το παρών βίντεο βρέθηκαν στο διαδίκτυο, δεν αφορούν προσωπικές πεποιθήσεις και δεν αντλήθηκαν από στρατιωτικές πηγές . Ειδική μέριμνα δόθηκε στο υλικό το οποίο χρησιμοποιήθηκε ώστε να μην αποκαλύπτει ευαίσθητα δεδομένα τα οποία αφορούν τις εγκαταστάσεις. Οι εγκαταστάσεις δεν παραβιάστηκαν για την δημιουργία του παρόντος βίντεο.


Ο σταθμός τηλεπικοινωνιών Πεντέλης αποκαλούμενος και "Radar" Πεντέλης την εποχή που βρισκόταν σε λειτουργία εξυπηρετούσε βασικά Νατοϊκές τηλεπικοινωνίες με τα «πιάτα» του να χρησιμεύουν ως επιφάνειες εστίασης τηλεπικοινωνιακών κυμάτων - κάτι ανάλογο του τρόπου λειτουργίας των δορυφορικών τηλεοπτικών κεραιών -"F.S Πεντελικού" ήταν η επίσημη ονομασία του όπου F.S να αντιστοιχεί σε "Frequency Station" - "Σταθμός Συχνοτήτων" κατά λέξη. Ο συγκεκριμένος σταθμός είναι γνωστό ότι λειτουργούσε σε συνεργασία με την πρώην γειτονική βάση της Νέας Μάκρης κατά πάσα πιθανότητα και με την πρώην επίσης υπόγεια ναυτική τηλεπικοινωνιακή βάση στους πρόποδες της Πεντέλης. Είναι λοιπόν λογικό να υποθέσει κανείς ότι η σταδιακή μείωση των επιχειρησιακών λειτουργιών του σταθμού Πεντέλης είχε ξεκινήσει ταυτόχρονα με την απενεργοποίηση της βάσης της Νέας Μάκρης το 1990.
Ο σταθμός επικοινωνιών εγκαταστάθηκε στην κορυφή της Πεντέλης το 1952. Οι εγκαταστάσεις του περιελάμβαναν μεταξύ άλλων ένα υπόστεγο συντήρησης οχημάτων, ένα παρεκκλήσι, κτίρια τα οποία στέγαζαν τις ηλεκτρογεννήτριες , τα μαγειρεία , την αίθουσα ψυχαγωγίας και τέλος τους κοιτώνες των οπλιτών. Ο σταθμός διέκοψε πλήρως τη λειτουργία του τον χειμώνα του 2001 -σύμφωνα πάντως με κάποιες πληροφορίες είχε πρακτικά σταματήσει να λειτουργεί ήδη από το 1999- ενώ τα «πιάτα» του απομακρύνθηκαν από την κορυφή του βουνού τον Ιούνιο του 2004. Λίγο μετά τη διακοπή της λειτουργίας του οι χώροι με τις εγκαταστάσεις του πρακτικά αφύλακτου πλέον σταθμού σταδιακά λεηλατήθηκαν.
Πέρα απ' όλα αυτά στο χώρο του σταθμού και σε απόσταση λίγων δεκάδων μέτρων από τα υπόλοιπα κτίρια υπάρχει ένα κτίσμα η κατάσταση και η προϊστορία του οποίου γεννούν ερωτήματα. Πρόκειται για το εκκλησάκι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρα το οποίο έχει κτιστεί στην κορυφή της Πεντέλης περί τα μέσα του 20ου αιώνα.
Μεγάλες πέτρες και τούβλα φράσσουν τα παράθυρα της μικρής εκκλησίας ενώ μέρος της λιθοδομής του τρούλου που λείπει αποκαλύπτει τον υποκείμενο τσιμεντένιο σκελετό. Το εν λόγω εκκλησάκι περιβαλλόταν ως τα μέσα της δεκαετίας του 2000 από πλήθος κεραιών.
Ο σταθμός τηλεπικοινωνιών Πεντέλης αν και επανδρωνόταν από προσωπικό της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, υπαγόταν και συμμετείχε επιχειρησιακά στο ΝΑΤΟ συνεργαζόμενος και με την πρώην αμερικανική βάση της Νέας Μάκρης.
Όπως και να 'χει ο σταθμός έχει πλέον παύσει να λειτουργεί εδώ και χρόνια και έχει αφεθεί στην λήθη και την εγκατάλειψη. Στη θέση του εγκαταστάθηκε το 2004 ένας Σταθμός Εποπτείας Φάσματος με δυνατότητα ταυτόχρονης παρακολούθησης μεγάλου εύρους συχνοτήτων ικανός να ανιχνεύει ακόμη και πολύ ασθενείς σχετικά εκπομπές ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων.
TechNoCap